Vier Grunn in Amsterdam mee in de 'oude' Lutherse kerk

De Lutherse Kerk op het Spui vormt op 26 oktober het decor voor een unieke beleving van de Groninger taal, muziek, verhalen en saamhorigheid. Iedereen, ongeacht achtergrond of religie, is van harte welkom om deze bijzondere bijeenkomst mee te maken. Elk jaar trekt de viering honderden mensen die zich verbonden voelen met Groningen.

Thema Nij begun? (Nieuw Begin)

Dominee Harry Donga inspireert met een preek over de wonderbaarlijke genezing van een verlamde, waarbij thema's als veerkracht, een Nij Begun en de kracht van tegendraadsheid centraal staan.
De gehele liturgie, van liederen tot en met gebeden, is in het Gronings. De orgelklanken van Christiaan de Vries op het grote Bätz/Johan Frederik Witte-orgel staan garant voor een even passende als indrukwekkende begeleiding.

Muziek met Klaas Spekken & presentatie door schrijfster Ingeborg Nienhuis

Een muzikaal hoogtepunt is het optreden van de veelgeprezen Groningse zanger Klaas Spekken, die dit jaar zijn zilveren jubileum viert!
Met zijn warme stem en doorleefde Groningstalige liederen – bekend van onder andere zijn debuutalbum Retour Troapel – creëert hij een intieme en eigen sfeer. Meer informatie over Klaas Spekken is te vinden op zijn website.

Daarnaast is er een bijzondere presentatie van schrijfster Ingeborg Nienhuis. Zij zal haar veelgeprezen boek Schoem of De voarende Zoltkamper en de prijswinnende film Schoem (première 14 juni) toelichten. Dit indringende verhaal, over een jonge garnalenvisser en zijn zoektocht naar een nieuw evenwicht, raakt aan universele thema's van thuis, identiteit en migratie en sluit zo direct aan bij Nij Begun.

Maatschappelijke verbinding: Donatie voor Het Wereldhuis

De opbrengst van de collecte gaat dit jaar naar Het Wereldhuis – een cruciale adem- en steunplek voor migranten zonder papieren in Amsterdam. 'Want migranten helpen migranten'. Een boodschap van saamhorigheid die naadloos past bij de open en verbindende aard van de Groninger Dienst. Een deel van de collecte is ook bestemd voor de onkosten van de dienst zelf.

Kovvie en kouke

Na de jaarlijkse traditie van het zingen van het Grönnens Laid is er voor iedereen tijd voor kovvie en kouke. Dit is dé gelegenheid om elkaar te ontmoeten, herinneringen op te halen en na te praten.

Ook via internet

Voor degenen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn, is er de mogelijkheid om de dienst op 26 oktober via een videostream online live of achteraf te volgen.
Houd deze website in de gaten voor de juiste link.

Praktische informatie: