Steun aan LWF-Jongeren Klimaatprogramma
Duurzaamheid is een rode draad in het beleid en het uitvoerende werk van de Lutherse Diaconie Amsterdam. Naast steun aan concrete projecten en educatief werk (Retourtje Water/Plek onder de zon) vinden wij mondiale bewustwording en agendering in samenleving, kerk en politiek van belang. Stem geven en opkomen voor recht is wezenlijk onderdeel van diaconaat.
Jongeren Klimaatprogram LWF en inzet vanuit Nederland
Daarom steunen we van harte het Jongeren Klimaatprogramma van de LWF ‘Strategic Advocacy for Climate Jusitice’ en de inzet van Kerk in Actie / ICCO op dit front.
Nieuwe stimulans voor het LWF-jongerenprogram was de LWF-Assembly in Stuttgart in 2010 waar de LWF zich committeerde tot ‘caring for the evironment, which we do not own, so future generations may enjoy the fruits of creation and lead wholesome lives’. De LWF deed het appèl aan: ‘all governments to show more decisive leadership in responding tot climate change and in moving beyond reliance on fossil fuels for energy needs’ en ‘to adress the impacts of climate change on development and poverty in the most vulnarable communities’. Tegen deze achtergrond wordt er daarom ook gesproken over ‘Climate Justice’.
De klimaatagenda van samenleving en politiek beïnvloeden is te groot voor onze kleine Lutherse kerkgemeenschap in Amsterdam. Maar als kerk samen wereldwijd kunnen we wel stem geven. De LWF probeert dit o.a. via het advocacy-program te doen:
* met jongeren uit lidkerken wereldwijd;
* over een langere periode: LWF-strategy 2012-2017.
Steun Lutherse Diaconie Amsterdam aan het LWF-programma
- In 2013 steunden we met € 2.500 de deelname van mw. Pranita Biswasi (Lutherse Kerk India) aan de LWF-delegatie naar de UN Climate Change Conference – COP19 (Conference of Parties) in Warschau. Zij zal ook deelnemen aan COP20 van 1 - 12 december 2014 in Lima, Peru.
- Ook voor 2014 zegden we steun toe voor 1 delegatielid voor COP20.
- Verder besloten we te onderzoeken of we vanuit luthers Amsterdam of uit de bredere kring om ons heen een Nederlandse jongere als delegatielid of observant zouden kunnen toevoegen aan de LWF-jongerendelegatie. We reserveerden hiervoor € 3.000. Van de LWF (mw. Caroline Richter) kregen we het bericht dat ze een participant uit Nederland bijzonder zouden verwelkomen.
- Intussen is er met dhr. Gert de Gans (Klimaatexpert Kerk in Actie / ICCO) en mw. Hester Bergsma (Kerk in Actie jongerenprogramma ‘Togetthere’) een positief gesprek geweest over dit plan. Beiden zijn bereid om het te werven delegatielid in te praten en te ondersteunen.
- Vanuit de Diaconie zien we deze investering – in de lijn van ons beleidsplan ‘We blijven appelboompjes planten’- als een zaak van lange adem: volhouden en voortdurend communiceren.
Wat wordt er verwacht van het delegatielid?
1. Deelname in de groep van 11 jongeren (wereldwijd, 1 Europees lid uit Frankrijk) aan de voorbereidingen. Deze zijn in maart al begonnen. Communicatie m.n. via emailgroep, facebook, maandelijkse skype ontmoetingen van 90 minuten, online-trainingen en een virtuele conferentie op 31 oktober!
2. Deelname aan COP20 in Lima, van 1-12 december 2014, en bereid zijn om ook in 2015 mee te blijven doen (COP21 in Parijs).
3. Engagement in de eigen kerk: plaatselijk, regionaal en landelijk (met steun van Diaconie, Kerk in Actie etc.). Over het thema praten, over de voorbereidingen vertellen, agenderen en de discussie aangaan. Opvattingen etc. terugkoppelen naar de delegatiegroep. De LWF zal met een informatiebrief deze rol van het delegatielid ondersteunen.
4. Contact leggen met de Nederlandse delegatie die naar COP20 zal gaan. Hierbij kan dhr. Gert de Gans van Kerk in Actie / ICCO behulpzaam zijn.
5. Publiciteit geven aan wat je doet. Erover vertellen in je (verdere) eigen netwerken, via social media etc. Rapporteren na afloop lokaal (in eigen kerken en netwerken) en aan de LWF.
Profiel van de te werven jongere
1. Bereid en in staat zijn om gedurende 2 jaar (voorjaar 2014 t/m voorjaar 2016) bovengeschetste investering te leveren v.w.b. tijd en inzet.
2. Leeftijd tussen 18-30 jaar.
3. Betrokkenheid bij lutherse gemeente Amsterdam (incl. Amstelveen, Haarlem) of in bredere kring daaromheen (bv. uit andere lutherse gemeente in Nederland of andere kerkelijke gemeente in de regio Amsterdam, maar dan (én) bereid om w.b. dit thema mee te doen met luthers Amsterdam).
4. Bovengemiddelde belangstelling voor duurzaamheid / klimaat en bereidheid om zich hierin verder te verdiepen.
5. Opleiding (HBO of Universitair) bij voorkeur op het gebied van milieu / duurzaamheid, bestuurskunde, communicatie en politicologie of theologie (met bijzondere interesse voor diaconaat/samenleving/duurzaamheid).
6. Goede communicatieve eigenschappen en doorzettingsvermogen.
Uitdagingen voor de jongere
1. Je gaat meedoen in agendering & lobby, plaatselijk, landelijk en internationaal van één van de belangrijkste thema’s van deze tijd. Verbinden van je geloof met concreet handelen.
2. Prachtige kans om jongeren / andere mensen uit andere landen en culturen te ontmoeten, met hen samen te werken en internationale ervaring op te doen. Inhoudelijke verdieping en opbouw van een internationaal netwerk.
3. Wellicht mogelijkheden om deze ervaring te verwerken in een bachelor/masters-scriptie, te gebruiken als stage-ervaring en/of voor studiepunten.
4. Zeer deskundige begeleiding vanuit LWF, Kerk in Actie / ICCO en steun vanuit de Lutherse Diaconie Amsterdam.
5. Vergroting van je communicatieve vaardigheden en lobby-vaardigheden.
Route
- Start werving op 14 april
- Aanmeldingen zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval voor 1 juni.
Selectie gebeurt door de Lutherse Diaconie in overleg met Caroline Richter van de Lutherse Wereld Federatie.
Contactpersonen
An van der Sluis, Werkgroep Buitenland van de Lutherse Diaconie en
Hanne Wilzing, algemeen secretaris van de Lutherse Diaconie.
h.wilzing@diaconie.com
Maasstraat 148, 1079 BK Amsterdam
tel. 020 4044708 /
tel. 06 51340442
www.diaconie.com
@diaconieinmokum