Keti Koti viering

Op 1 juli 2018 wordt 155 jaar Keti Koti (letterlijk vertaald: verbreek de ketenen, nl. van de slavernij) herdacht. Binnen de Nederlandse samenleving wordt er door veel seculiere partijen aandacht besteed aan de herdenking en viering van Keti Koti. Veel groepen zijn inmiddels al langere tijd op zoek naar het horen en gehoord worden van elkaar. Ook wij willen vanuit de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam aandacht geven aan dit thema.

Hoe kunnen wij Amsterdammers gekleurd of wit in het heden elkaar vinden en op een constructieve manier verder gaan ondanks dit onuitwisbaar gezamenlijk verleden? Een verleden van slavernij en emancipatie, kolonialisme en onafhankelijkheid, ongelijkheid en tradities.

Vanuit de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam organiseren wij drie activiteiten waarvoor we u van harte willen uitnodigen:

Op zondag 24 juni van 15.00 - 17.00 uur vindt in samenwerking met het NiNSEE (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden En Erfenis) een symposium plaats. Sprekers op deze middag zijn dhr. Vyent (NiNsee), dhr. ds. Wöhle (Lutherse Kerk), mevr. ds Mijnals-Doth (predikant Evangelische Broedergemeente), dhr. Don Ceder (Amsterdams raadslid Christen Unie) en dhr. H. Meulink (voorzitter Raad van Kerken Amsterdam). Op deze middag verkennen we met elkaar wat de oorzaak is van het gevoel van tegenstand en gaan we vervolgens samen op weg naar het worden van medestanders om samen verder te kunnen. Deze middag zal een platform zijn waar het gesprek gevoerd kan worden rondom het thema “de erfenis van de slavernij”.
Deelname aan het symposium is gratis, aanmelden graag via info@diaconie.com (voorkeur) of 020-4044708. Lees verder voor meer informatie.

Op donderdag 28 juni om 20.00 uur wordt in de Oude Lutherse Kerk het toneelstuk “1862” uitgevoerd door spelers van stichting Between The Lines. Dit toneelstuk gaat over de levens van slaven en slavenhouders op Plantage Strubbelingen in de periode voorafgaand aan het staatstoezicht. In deze periode braken er op verschillende plantages opstanden uit. Het toneelstuk beoogt de kennis over het slavernijverleden te vergroten. Lees verder voor meer informatie.
Kaarten kosten € 10,--.
Online kaartverkoop vooraf via Eventbrite. Ook zullen er die avond vanaf 19.00 uur kaarten aan de zaal te koop zijn.

Op zondag 1 juli om 10.30 uur vindt er in de Oude Lutherse Kerk een viering plaats waarin niet alleen aandacht zal zijn voor historische slavernij, maar ook voor moderne vormen van slavernij. Na afloop van de viering zal er heerlijk Surinaams eten worden verkocht.