Augustanakerk wordt Augustanahof

De Augustanakerk aan de Erasmusgracht in Bos en Lommer heeft een nieuwe bestemming gekregen. De kerk is door de Amsterdamse Lutherse Diaconie omgebouwd tot Augustanahof. Met daarin zestien sociale huurwoningen voor 1 of 2-persoonshuishoudens, voor ouderen en jongere mensen. De kerk blijft een ontmoetingsfunctie voor de buurt houden. Ook is er een kapel voor kleinschalige vieringen en voor bezoekers die stilte zoeken of een kaarsje willen branden. Bezoekers kunnen ook terecht in de stiltetuin. 

Mensen hebben mensen nodig
Onder het motto ‘Mensen hebben mensen nodig’ investeert de Diaconie in omzien naar elkaar. Dit doet ze al vanaf 1588; onder meer via hofjes zoals bv. de Lutherhof aan het Staringplein. Van de bewoners van de nieuwe Augustanahof wordt gevraagd om zich in te zetten voor hof, kerk en buurtactiviteiten, zoals maaltijden, themabijeenkomsten en inloopactiviteiten. Daarmee blijven de drie oorspronkelijke functies van de Augustana: kerk, maatschappelijk en wonen bewaard, maar krijgen deze een nieuwe invulling: samen wonen, omzien naar elkaar in hof en buurt, gastvrijheid, stilte en inspiratie. De Diaconie heeft kwartiermakers geworven die er na oplevering van de Augustanahof gaan wonen en nu al meedenken over de ontwikkeling.

Vorm en uitstraling kerkgebouw blijven bewaard
De Augustanakerk was eigendom van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam. In 2015 stopten de zondagse kerkdiensten in verband met teruglopend ledental en bezuinigingen. De Diaconie, de ‘sociale poot’ van de kerkgemeente, nam het gebouw over en ontwikkelde met een grote groep vrijwilligers, architectenbureau PonecdeWinter en Wolters Vastgoed de Augustanahof. Joanne Zwart ontwierp de kapel. Vorm en uitstraling van het kerkgebouw zijn bewaard gebleven.

Bekijk het ontwerp van de Augustanahof.

Lees verder voor het plan "De Augustanahof in kort bestek".

Lees verder voor de nadere uitwerking van het plan.

Bekijk de video: Waarom diakenen en de predikant gaan voor de Augustanahof.