Broodbankactie 2016

De jaarlijkse Broodbankactie in Haarlem staat dit jaar in het teken van het Werk van Barmhartigheid ‘De vreemdeling opnemen’. De opbrengst van de verkoop van het brood is bestemd voor het Nieuwe Wereldhuis van Oecumenisch Diaconaal Centrum Stem in de Stad.

Het Nieuwe Wereldhuis biedt vluchtelingen en andere migranten een plek om elkaar te ontmoeten, Nederlands te leren en hun draai te vinden in de Nederlandse maatschappij. D+eze integratie gaat meerdere kanten op: bezoekers uit allerlei landen komen in contact met elkaar en elkaars cultuur, èn ze komen in contact met autochtone Haarlemmers. Dat blijkt inspirerend voor iedereen. Migranten mèt en zonder papieren vinden een veilige plek bij het Nieuwe Wereldhuis.

Op zaterdag 26 november werd in de Grote Kerk de Broodbankactie 2016 geopend met een afwisselend muzikaal evenement. Eerst was er een optreden van de Syrische zusjes Jawa en Shaza Manla met Arabische muziek. Samen vormen ze het ensemble Qasyoen, vernoemd naar de berg bij Damascus. Ze zijn met hun ouders gevlucht uit Syrië en vorig jaar in Haarlem neergestreken. De zusjes grijpen elke gelegenheid aan om Nederland kennis te laten maken met de muziek uit het Midden-Oosten. Jawa bespeelt de oed, een peervormig snaarinstrument waaruit de Spaanse gitaar is voortgekomen. Ze kreeg les van de allergrootste oed-spelers en trad al op jonge leeftijd op met gerenommeerde orkesten in Egypte, Libanon, Oman en Turkije. Shaza's instrument is de qanoen, een vrij grote klankciter. Wanneer Shaza op de qanoen speelt, is haar hoofd leeg, zegt ze, en gaat ze helemaal op in haar instrument en de muziek.

In de kooromgang van de kerk is een vrij toegankelijke expositie van kunstwerken van de aan het Nieuwe Wereldhuis verbonden kunstenaressen Theodora Tsiouri (uit Griekenland) en Hadis Alipour (uit Iran). Theodora maakt objecten van restmaterialen die een grote zeggingskracht hebben. Hadis schildert portretten in een herkenbare hyperrealistische stijl.

De ondersteuning van het Nieuwe Wereldhuis is de aankoop van een brood meer dan waard!
De verkoop van de broden is op zaterdag 26 november en op 3 en 10 december tussen 13.00 en 15.30 uur in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.

Zonder heerlijke broden geen broodbankactie. De broodbankcommissie dankt directeur Jos Huijbregts van bakkerij Van Vessem voor het beschikbaar stellen van de broden en de bakkers voor het bakken van de broden in hun vrije tijd! Ze bedankt ook de sponsoren van de broodbankactie: de J.C. Ruigrok Stichting, het Sint Jacobs-Godshuis en de Soroptimistclub Haarlem en Omstreken.

Anneke van Grootheest, namens de Broodbankcommissie.